Varför skiljs människor

I Europa idag, varje halvtimme skiljs någon – vet du det? I västländer går 50 äktenskap av 100 upp, men i vårt land. så mycket som 80 av 100. Institutionen för äktenskap som ett oföränderligt värde verkar spränga i sömmarna, varje år blir vi mer försiktiga, och om vi gifter oss och gifter oss, så mycket senare. Eller inte gifta sig alls. Vi bestämde oss, utan sentimentalitet, att spekulera i varför människor, även uppriktigt älska varandra, ofta flyr, varför äktenskapet har upphört att vara ett brådskande behov, och viktigast av allt – är det värt att klaga så mycket om dessa tendenser?.

”Jag lämnade min älskade man och jag ångrar inte det.” – Allison Glock, författare.

Redan för den femte natten sover min man i gästrummet. Jag sover i vårt sovrum, i sängen som vi delade med honom i sju år. Jag kan inte sova. Jag gör det som kvinnor brukar älska att göra: Jag tror, ​​jag skyller på mig själv, jag minns var och vad jag gjorde fel. Och jag hatar mig själv för det. Ibland gråter jag. Men oftare ligger jag bara och stirrar i taket och ställer mig själv frågan: ”Vad fan är det med mig?”

Efter en månad av ett sådant liv har min man och jag en konversation.

”Kanske måste vi leva separat ett tag?” Jag föreslår tveksamt. Jag uttalar inte ordet ”skilsmässa”. Jag försöker övertyga mig själv att förrän saker och ting kallas högt med sina riktiga namn finns de inte i naturen. Jag försöker övertyga mig själv om att vi kanske fortfarande har en chans.

”Det fungerar inte så,” svarar mannen skarpt. Och han har verkligen rätt.

– Jag vill bara ta reda på det.

– Du vill bara sova med någon annan.

Det är sant. En desperat hopplös sanning. Och jag upprepar det igen: ”Jag älskar dig”.

– Det här är helt nonsens. Dessa ord betyder ingenting för dig, svarar mannen..

Jag tar hans hand. Han motstår inte.

Det verkar för mig att om min man tror att jag fortfarande älskar honom, kommer han att förlåta mig att jag vill gå. Han kommer att förstå att det inte handlar om honom. Tja, eller inte riktigt i det. Han kommer att tro att vi kan förbli vänner. Och att med tiden kommer allt att slå sig ner, och vi kommer bara lugnt att kommunicera och älska våra två vackra döttrar. Vi är bra människor, och bra människor gör just det. Men min man vill inte att jag ska älska honom. Eftersom det komplicerar allt. Jag skulle hellre hata honom. Eller så kommer jag att älska en annan. Han vill inte poesi, han behöver aritmetik.

– Jag älskar dig – jag börjar redan gråta.

– Håll käften! – min man skär av och släpper min hand.

Fem månader senare flyttar han in i en hyrd lägenhet tre timmar från mig. Den första dagen i det nya året står på kalendern. Han packar sina tillhörigheter i sex stora papperskorgen..

Jag var en bra fru. Sann. Jag gjorde allt som bra fruar skulle göra. Jag lagade mat, städade, packade lunch för barn till skolan. Jag såg till att varje strumpa i huset hade sitt eget par. Jag tog också hem en hög lön och försökte alltid se bra ut, vara på normalt humör och göra allt så att min man kände mig som den mest underbara mannen i världen, vilket han för övrigt var. Jag skulle gärna vilja säga att jag älskade att vara hustru. Men detta är, för att vara ärligt, inte riktigt sant.

Jag gillade att vara bra. Positiv, lojal mot sin familj. Ja, jag gav mig själv till barn utan spår. För barn, men inte för en man.

Han tror att vårt sjuåriga äktenskap slog sönder i det ögonblick jag blev kär i en annan. För att vara exakt hackade han en dag min e-post och hittade några bevis där. Det var ett slag för honom. Det är mycket mer komplicerat för mig. Jag är kvinna och vi har inget i svartvitt.

Kvinnor vill inte att någonsin ska ta slut. Vi vill bli älskade för alltid. Även om vi delar med någon hoppas vi att den här personen aldrig kommer att glömma oss. Det är viktigt för oss att veta att vi har satt spår. Vi vet att känslor är förvirrande, övergående, föränderliga och okontrollerbara. Men känslor är det viktigaste för oss i livet, så vi dyker in i deras bubbelpool om och om igen..

För män är allt annorlunda. Om de vill avsluta förhållandet stiger de upp och går. De ber inte om förlåtelse, de bränner broar. Så fort som möjligt. Och börja livet på nytt.

En kvinna behöver en specifik anledning att lämna. ”Eftersom jag vill” räknas inte. Vi behöver stöd, förståelse och godkännande. Och fallbackar. Det är därför, enligt studier, lämnar de flesta kvinnor sina män bara sju (!) År efter att tanken först uppstår dem. Och oftast går de till en annan.

Jag träffade min framtida make på en Halloween-fest. Jag hade på mig skoluniform för pojkar. Han trodde att jag var lesbisk, men han började flirta med mig ändå. När han packade upp mina stövlar några timmar senare i sitt hus visste han naturligtvis redan att jag inte var lesbisk. Vi hade sex på golvet till Mozarts Requiem. Nästa morgon klädde jag mig i nykterhet och sprang iväg. Vi förlovade på mindre än två veckor.

Vi älskade att berätta för alla historien om vår bekanta. Speciellt klimatfrasen – ”Och tio dagar senare föreslog han mig.” Det orsakade alltid glädje och överraskning..

Vårt äktenskap föll inte sönder eftersom allt hände för snabbt. Tvärtom. Vi stolta över vår djärvhet, extravagans och olikhet från de tråkiga, alltför förutsägbara människorna omkring oss. Precis nio månader efter bröllopet föddes vår första dotter. Ytterligare femton månader senare uppträdde en sekund. Under den här tiden flyttade vi fem gånger. Under flera år verkar vi ha levt flera liv. Vi hade inte tid att få andan.

Men det fanns redan larmsamtal. I äktenskapet är det viktigt att i tid skilja mellan de oundvikliga, men lösbara problemen från de verkliga problemen som är förbjudna för upplösningen. Är du uttråkad av din man, för han är inte din man, eller har du bott hos honom i tio år, och under den här tiden kommer någon att bli uttråkad? Är det här en svart strimma som snart kommer att passera, eller är det början på slutet? Varje dag kan du hitta många anledningar att lämna. Det är viktigt att kunna hitta en anledning att stanna.

Jag minns mycket väl ögonblicket när jag ville gå. En gång, tre år innan vi skildes, åt jag middag med en bekant vars åsikt jag uppskattade mycket. Hon var en vacker, framgångsrik kvinna som var äldre än jag. Hon hade precis separerat sig från en man som hon bodde i 15 år med, och hon hade mycket ont. Inte för att hon trodde att hon gjorde ett misstag utan för att det var hennes beslut att lämna. Jag frågade henne varför hon gjorde det. ”Jag insåg äntligen att i slutet av mitt liv kommer ingen att ge mig betyget”, sa hon..

Men jag försökte alltid tjäna fem plus.

Varför då? Det mesta av mitt liv har jag försökt att behaga någon. Min man hade inget att göra med det. Det handlade bara om mig. Det har gått länge sedan jag tillät mig att tänka på vad jag verkligen vill. Efter middagen med den vän fick jag ett mejl från henne med orden: ”Lita på dig själv.” Jag grät då. För jag visste inte hur det var.

Under de närmaste åren sökte jag omedvetet möten med kvinnor som hade lämnat sina män. De hade en sak gemensamt: de vågade alla lyssna på sig själva. Jag frågade dem om skilsmässa, om ensamhet, om sex efter ett uppbrott. Det som förvånade mig mest var att dessa kvinnor var lugna och fridfulla. Och jag försökte fortfarande fungera som en utmärkt student.

Jag visste att min handling skulle orsaka lidande för mina barn och min man. Att ansöka om skilsmässa innebar att medvetet förolämpa dem jag älskar. Och för vad? Bara för att jag ville ha något nytt? Och vad exakt? Något som jag inte ens kunde formulera för mig själv.

Jag minns hur vår första dotter föddes. Födseln var smärtsam. Läkarna pratade om tiden för kejsarsnittet. Instrumenten hade redan förts in i operationssalen, sjuksköterskorna pratade i larm i viskningar. Min syster grät mjukt. Som ett resultat föddes barnet utan kejsarsnitt. Dotterns huvud var platt och hennes ansikte var blåmärkt. Men hon levde. Jag brast i tårar av glädje och utmattning, jag skakade så mycket att järnsängen under mig skakade. Jag tittade på min man som just hade blivit pappa. Han glödde helt. Då tänkte jag: vi kommer aldrig att skilja efter allt som vi just har upplevt.

Vem, förutom honom, kommer ihåg den yngsta dotternas glada rop när vi gav henne en valp? Eller en hjärtskärande skrik från en äldre tjej när hon red på berg-och dalbana? Att skilja sig från honom betyder att förlora personen som delar dessa värdefulla minnen med dig. Att få skilsmässa innebär att glömma ditt förflutna, att döda en bit av dig själv. Under många år är du fru. Vem nu? Du måste uppfinna dig själv.

En söndagsmorgon, en vecka innan vi äntligen skildes, stekade jag bacon och ägg och utsökt kanelbröd i köket. Flickorna visste ingenting än. De täckte sig med kanel och argumenterade entusiastiskt vem som skulle bryta äggen på stekpannan. Sedan satte vi oss alla vid bordet och åt frukost med glädje. Allt var som vanligt: ​​vi fyra och den vanligaste söndagen framöver. Sedan sprang tjejerna för att titta på tecknade serier, och min man och jag började diskutera varför vårt förhållande gick ur rälsen.

”Varför fick du mig att känna mig skyldig hela tiden? – han sa. ”Din kritik förstörde allt.”.

Ja, jag kritiserade honom. Jag vet. Och jag vet att det är särskilt smärtsamt när en älskad kritiserar dig. För att du tror på honom utan villkor.

”Ledsen,” svarade jag..

”Jag antar att jag inte älskar dig som du vill. Men jag skulle bära dig genom eld och vatten. Betyder det inte något? ” – han sa.

Betyder. Men det räcker inte.

Vårt äktenskap var inte ett misslyckande. Det är bara inte för mig. Nu vet jag det. Jag är ingen fru av naturen. Jag gillar att vara ensam. Jag kan bättre vara mamma utan make, för jag slösar inte energi och känslor på att reda ut förhållandet och argumentera över vem det är nu att ta ut papperskorgen. Frihet är viktigt för mig, inklusive sexuell.

Skilsmässa lärde mig följande:

Att bra sex lätt kan överleva ett dåligt äktenskap.

Den kärleken är känd i små saker.

Att du måste kunna diskutera med varandra även de mest obehagliga sakerna.

Att bara du själv kan be om vad du vill ha i ett förhållande.

Att även den ljusaste karismen bleknar över tiden.

Att även om du nu är hans livs kärlek, kan du förr eller senare hitta en ersättare. Detta kan hända snabbare än du tror. Ersättaren är sannolikt mycket yngre.

Att kloka kvinnor själva väljer de män som gör livet enklare och trevligare.

Att alla män väljer kvinnor baserat på hur dessa kvinnor får dem att känna sig.

Den kärleken är kanske det viktigaste i livet, men kärlek ensam räcker inte för att hålla äktenskapet vid liv. Oavsett vad de säger i filmerna.

Jag älskar min man och kommer alltid att älska. Även om vi bor tusentals kilometer från varandra, även om han älskar en annan, och jag kommer att vara med någon annan. Jag älskar honom som han är, kärlek som en person, oavsett vad han har gjort eller kommer att göra för mig. Och det kommer alltid att vara så.

På ett andra datum bjöd han mig till Metropolitan Art Museum i centrala Manhattan. Vi höll hand. Vi åt smörgåsar i en dyr buffé. Diskuterade medeltida gobelänger. Han berättade för mig att han tillbringade åtta månader i Indien, och jag – att jag spelade basket i skolan. Han medgav att han en gång hade en flickvän som tog en hårtork med sig på en vandring. Jag sa att jag inte använder en hårtork.

Vi gick alla tre kilometer till huset. En stark vind blåste i våra ansikten. Vi kyssade mot trafikljusen. Sedan åt vi lunch på en sushibar. ”Jag älskar dig” sa vi inte.

Vi förlovade oss nästa morgon. Jag berättade inte för någon om detta. Jag hade inga ord.

”Kommer du ihåg den dagen?” – Jag frågade honom nyligen. Hans ögon fylldes av tårar. Sedan tog han sig ihop och tårarna minskade. Han gick in i sig själv. Allt är som vanligt.

”Kvinnor har inte bråttom att gifta sig idag. De har andra planer för livet, ”- Alexey Karaulov, chefredaktör för Maxim Detox.

Nästan alla mina vänner är övertygade ungkarlar. Jag skulle till och med säga: skadliga och oriktiga återkommande ungkarlar. Två av dem gick igenom skilsmässa – den ena på åttonde, den andra under det femte äktenskapsåret. Resten har aldrig varit gift och då och då förbinder de sig att prata om hur fantastiskt det är att ha en ny kvinna varje vecka. Lyckligtvis vet jag att de faktiskt öppnar en ny gratis porrresurs varje vecka (de själva skickar sedan länkar till mig) och därför lyssnar jag på deras bravado med dåligt gömd synd. Men en omständighet hindrar mig från att känna total överlägsenhet över dem: jag är inte gift själv.

Jag är inte medvetet, ärligt talat! Jag vill inte ha barn, även om det inte går att spela konsolen med dem på ytterligare tio år. Jag vaknar inte av mitt eget skrik när jag drömmer om ett fönster med bröllopsklänningar. Men det verkar inte vara tillräckligt. Eftersom äktenskapet kräver minst en mindre detalj: en kvinna.

Och det är här som en modern man, som inte viker sig bort från äktenskapsbanden, vanligtvis har svårigheter. För i en värld av sexuell befrielse och segerrik jämställdhet behöver en kvinna inte längre leva lyckligt med oss. Det vill säga glad är alltid välkommen. Och ungefär länge – ”Jag är ledsen, det fanns ingen överenskommelse.” Det verkar som att världen har vänt upp och ner, som i Chukovskys saga (som varje övertygad ungkarl i hemlighet drömmer om att läsa för hypotetiska barn). Grisarna mejade, katterna gruntar och män måste gå till knep för att hålla en annan frihetsälskande livskamrat nära sig. Ack, även vanliga barn är inte en garant för familjen komfort och gemensamma åldrande nyligen. En av mina vänner tillbringade månader i domstolar och dammiga arkiv för att säkra sin fru och sitt barn med medborgarskap i ett litet europeiskt land. Dessutom försökte han rädda sitt äktenskap och skrattade inte ens åt sin fru när hon fördes bort av Oshos ockulta skräp. En bedrift av självförnekelse som en sällsynt tänkande person kan!

Men vad kan jag säga, jag själv gick igenom en situation som verkar uppfunnas av författarna till dåliga serier. Detta var för några år sedan, när jag fortfarande träffade min tidigare blivande fru. Förresten kom jag på termen ”framtida fru” specifikt för att på något sätt fylla vakuumet mellan ”vi bor tillsammans” och ”på något sätt kommer vi inte att gifta oss.” I varje efterföljande relation blir detta vakuum tätare och smalare, men jag lyckades aldrig övervinna det. Det handlar dock inte om det. En dag blev mitt ex, som ofta är fallet med varelser av hennes kön, gravid utan planering. Vi förstod varandra och ganska rika människor. Därför, när jag föreslog att vi slutligen skulle formalisera vårt förhållande och uppfostra ett barn tillsammans, förväntade jag mig att bara höra två svar: ”ja” och ”ja, med glädje.” Men min utvalda stirrade förvirrad på mig och sa: ”Jag är ledsen, förstås, men jag hade andra planer på livet.” Sex månader senare kunde jag redan komma ihåg aborten utan att svälja klumpen och utan att känna att jag hade blivit rånad. Vi skildes ungefär samtidigt.

Det verkar för mig att detta är problemet. Det faktum att alla började ”planera” äktenskapet. Inte bara kvinnor, män också. Kanske ännu mer. Orden ”gifta sig” och ”gifta sig” har blivit för oss bara poster i vår dagliga livsplanerare, som ”köp en bil”, ”gör Pilates” och ”släng äntligen nyårsträdet.” Äktenskapet kan skjutas upp. Du kan flytta en rad uppåt eller nedåt. Slutligen kan du kryssa av den från att göra-listan när som helst och skriva bredvid den: ”Jag försökte det, jag tyckte inte om det”.

Det är dock förståeligt. De brukade gifta sig på grund av soppan och de gifte sig på grund av köttet till soppan. Idag, när en kvinna kan försörja sig utan hjälp utifrån (åtminstone beställa en pizza), har äktenskapet förvandlats från ett självständigt värde till ett verktyg, till en hjälp. Familjer är mer villiga att ge kredit och ett amerikanskt visum. Dessutom verkar de leva längre och ha sex oftare..

Jag diskuterade denna situation med en smart person från Ryska vetenskapsakademins centrum för demografi och ekologi. Så han har en teori. Och världsstatistik bekräftar det. Snart kommer vi att leva i ett samhälle som en gång bildades på de överbefolkade öarna i medeltida Japan. Under 9-15-talet var ”tsumidoi” äktenskapet utbrett där. Kvinnor i denna form av äktenskap bodde hos sina föräldrar eller separat under resten av livet. Och mannen besökte bara ibland sin fru och avkomma, hjälpte dem med pengar. Han kunde ha så många sådana fruar som han ville, men makan borde inte ha böjt läppen och tagit svärdet om han fick reda på att kvinnan i hans frånvaro hade skyddat någon hokkuskribent.

Det kan sägas på ett helt vetenskapligt sätt. När befolkningen är stor, när kvinnan inte behöver ge ut ett barn ett år med maskinens arbetsförmåga för att fylla så många territorier som möjligt, kan hon leva för sitt eget nöje. Och hon blir bara gravid från den bästa följeslagaren, och även då om hon vill – och inte innan hon försöker alla andra. Enligt min mening är det precis vad som händer med mänskligheten nu. Det gör mig lite ledsen och obekväm, men du?

© All Right Reserved